03 Dec

Skribent Pär Heed

Vad gäller kring julgåvor till anställda

En julgåva till era anställda ska riktas till alla anställda och kan vara i princip vad som helst utom pengar för att vara skattefri. Presentkort kan vara en julklapp till era anställda om presentkortet inte kan bytas ut mot pengar. Presentkort som ger rätt till RUT- och ROT-avdrag godkänns också. Julgåvor i form av pengar är alltid skattepliktiga.

Julgåvan är avdragsgill för arbetsgivaren och är en skattefri förmån för den anställde. Men det förutsätter att värdet på julgåvan inte överstiger 450 kr per person, inklusive moms. I värdet för julgåvan räknas inte eventuella fraktkostnader in. Om värdet är högre än 450 kr för julgåvan blir julklappen till er personal skattepliktig från första kronan. I de fall arbetsgivaren har fått en en mängdrabatt vid inköpet, ska det belopp beaktas ”som den anställde fått betala om denne köpt julklappen själv”, alltså beloppet före mängdrabatten.

Väljer arbetsgivaren istället för en julgåva att ge bidrag till någon hjälporganisation är denna kostnad inte avdragsgill.

Läs mer om julgåvor, julklappar och julbord till anställda här >>

DELA

SENAST PÅ TWITTER

"Dåliga it-system kostar miljarder https://t.co/2UR5fKQsvn"

Postadress: Box 30080 104 25 Stockholm Besöksadress: Franzéngatan 5, 3 tr Kontakt: Tel: 08-400 212 40 info@officefactory.se