30 Nov

Skribent Pär Heed

Julklappar och julbord till anställda

julbord och julklappar till anstallda

Snart jul och många arbetsgivare vill uppvakta och tacka sina medarbetare genom att ge en julklapp och bjuda på julbord! Men vad gäller kring julklappar och julbord till anställda? Vi på Office Factory som arbetar med lönetjänster vill informera dig som företagare om några saker att tänka på kring julklappar och julbord. Dessutom bjuder vi på några julklappstips!

Julbord till anställda

julbord

Julmåltider och julbord för era anställda är en skattefri förmån för de anställda om det är intern representation, till exempel en personalfest som ett julbord för alla medarbetare.

Som arbetsgivare får man göra avdrag för kostnaden för högst två personalfester per år. Avdrag medges för kostnad för måltid med 90 kr exklusive moms per person. För kringkostnader som till exempel musikunderhållning, medges avdrag med 180 kr exklusive moms per person. Avdrag med dessa belopp medges även för kostnader för pensionerade anställda och anställdas familjemedlemmar som är med på festen.

Notera att alkoholhaltiga drycker och all annan dryck i samband med er personalfest, julbord ingår i de 90 kr ovan.

Julgåva

julgava

En julgåva, julklapp till anställda ska riktas till all personal och kan vara i princip vara vad som helst utom pengar, för att vara skattefri. Även presentkort kan vara en julklapp till företagets anställda om presentkortet inte kan bytas ut mot pengar. Presentkort som ger rätt till RUT- och ROT-avdrag godtas också som julklapp, däremot är alla gåvor i form av pengar alltid skattepliktiga.

Julklappen till de anställda är avdragsgill för arbetsgivaren och skattefri förmån för den anställde, om värdet inte överstiger 450 kr per person inklusive moms. I värdet för julgåvan räknas inte eventuella fraktkostnader in.

Om värdet är högre än 450 kr blir gåvan skattepliktig från första kronan. Om arbetsgivaren fått en mängdrabatt vid inköpet av julklapparna ska detta belopp beaktas ”som den anställde fått betala om denne köpt julgåvan själv”, alltså beloppet före mängdrabatten.

Väljer arbetsgivaren istället för julklapp att ge ett bidrag till någon hjälporganisation är kostnaden inte avdragsgill.

Julklappstips

julklappstips

Utöver ovanstående information om julklappar och julbord till anställda vill vi på Office Factory passa på att tipsa om julklappar, nämligen i form av boktips. Våra bästa är följande:
– STHLM DELETE, Jens Lapidus
– Halta hönans hotell, Viveca Lärn
– Steglitsan, Donna Tartt
– Störst av allt, Malin Persson Giolito
– Sommarhuset, Anna Fredriksson
– Mannen som glömde sin fru, John O’Farrell

Mer om julklappar och julgåvor

Mer om vad som gäller kring julklappar finns att läsa på Skatteverkets hemsida här >

Har du frågor kring outsourcad lönehantering (eller julklappar och julbord till anställda), kontakta oss på Office Factory som dagligen hanterar våra kunders lönefunktion.

Kontaktperson Office Factory Lön

Maria Nordstrand, telefon +46 8 400 212 63 eller e-mail Maria.Nordstrand@officefactory.se

DELA

SENAST PÅ TWITTER

"Dåliga it-system kostar miljarder https://t.co/2UR5fKQsvn"

Postadress: Box 30080 104 25 Stockholm Besöksadress: Franzéngatan 5, 3 tr Kontakt: Tel: 08-400 212 40 info@officefactory.se