03 Dec

Skribent Pär Heed

Julgåva och julbord till anställda

Snart jul och många arbetsgivare vill uppvakta och tacka sina medarbetare genom att ge en julgåva och bjuda på julbord! Vi på Office Factory som arbetar med lönetjänster vill informera dig som arbetsgivare om några saker att tänka på kring julgåvor och julbord. Dessutom bjuder vi på några julklappstips!

Julgåva

julgava

En julgåva, juklapp skall riktas till all personal och kan vara i princip vara vad som helst utom pengar för att vara skattefri. Även presentkort kan vara en julklapp till företagets merdarbetare om presentkortet inte kan bytas ut mot pengar. Presentkort som ger rätt till RUT- och ROT-avdrag godtas också som julklapp, däremot är alla gåvor i form av pengar alltid skattepliktiga.

Julklappen till de anställda är avdragsgill för arbetsgivaren och skattefri förmån för den anställde, om värdet inte överstiger 450 kr per person inklusive moms. I värdet för julgåvan räknas inte eventuella fraktkostnader in.

Om värdet är högre än 450 kr blir gåvan skattepliktig från första kronan. Om arbetsgivaren fått en mängdrabatt vid inköpet av julklapparna ska detta belopp beaktas ”som den anställde fått betala om denne köpt julgåvan själv”, alltså beloppet före mängdrabatten.

Väljer arbetsgivaren att istället för julgåva ge ett bidrag till någon hjälporganisation är kostnaden inte avdragsgill.

Julbord

julbord

Julmåltider för anställda är en skattefri förmån för de anställda om det är fråga om intern representation, till exempel en personalfest såsom ett julbord.

Arbetsgivaren får avdrag för kostnad för högst två personalfester per år. Avdrag medges för kostnad för måltid med 90 kr exklusive moms per person. För kringkostnader, till exempel musikunderhållning, medges avdrag med 180 kr exklusive moms per person. Avdrag, med nämnda belopp, medges även för kostnader för pensionerade anställda och anställdas familjemedlemmar som är med på festen.

Notera att alkoholhaltiga drycker och all annan dryck ingår i de 90 kr ovan.

Julklappstips

julklappstips

Utöver ovan vill alla på Office Factory också passa på att tipsa om julklappar, nämligen i form av boktips. Våra bästa boktips, klassiker, moderna och nyutkomna, är följande:

Egenmäktigt förfarande/Lena Andersson, Hon som ser/Eva Wiklund, Morgon i Jenin/Susan Abulhawa,
Nattfilm/Marisha Pessl, Levande och döda i Winsford/Håkan Nesser, On Chesil Beach/Ian McEwan, Röde Orm/Frans G Bengtsson, Den magiska gnistan/Kajsa Ingemarsson, Sophies historia/Jojo Moyes, Vindens skugga/Carlos Ruiz Safón, Tony & Susan/Austin Wright, En berättelse om kärlek och mörker/Amos Oz, Den hemliga historien/Donna Tartt och Just Kids/Patti Smith.

Håll till godo!

God Jul & Gott Nytt År önskar alla på Office Factory AB

DELA

SENAST PÅ TWITTER

"Dåliga it-system kostar miljarder https://t.co/2UR5fKQsvn"

Postadress: Box 30080 104 25 Stockholm Besöksadress: Franzéngatan 5, 3 tr Kontakt: Tel: 08-400 212 40 info@officefactory.se